Iskolánkba 5 éves kortól veszünk fel tanítványokat.

     Oktatásuk futószáron voltizs-hevederrel, nyeregalátéten ülve kezdődik lépésben, majd ügetésben. Először megtanulják a helyes ülést, a helyes test-, fej-, kéz- és lábtartást. Játékos feladatokkal - labdázás, körbe-fordulás a ló hátán, egyéb mozgáskoordinációt fejlesztő gyakorlatokkal - válik egyre biztosabbá az ülésük.

     Kezdetben az edzés 15 perc, majd a fejlődéstől függően fél órára nő, mert ennyi ideig képes a gyerek figyelmét összpontosítani és követni az utasításokat.

 

     Amikor már magabiztosan ülnek kapaszkodás nélkül a ló hátán ügetésben, akkor kapják meg a szárakat a kezükbe.


     A következő lépés az osztálylovaglás, ahol - már nem futószáron - kipróbálhatják az elengedett lovaglást. Itt megtanulnak a lóra és társaikra figyelni és begyakorolják a különböző lovardai alakzatokat: a kígyóvonalakat, a köröket, az átváltásokat, az átlóváltásokat,valamint a "Cavaletti-rudakon" történő átlovaglást.      Amikor már mindezek jól és magabiztosan mennek, az edzéseken a vágtázást is gyakorolhatják.
      A lovaglás mellett a gyerekek megtanulhatják a ló körüli teendőket: a lovak és szerszámaik rendbetételét, az állat gondozását, felszerszámozását.
      Tudásukat háziversenyeken mérhetik össze. A legügyesebb tanítványok részt vehetnek a GYEPOSZ Ügyességi versenyeken is.


     Iskolánk 10-12 éves korig, vagy a 35 kg-os testsúly eléréséig tanítja a gyerekeket. A pónikat általában ekkorra "növik ki". Ők a Pasaréti Honvéd Lovarda nagyobb pónijaira kerülnek át, ahol folytathatják a lovaglást.

     Az órákon az elméleti ismeretek mellett a gyerekek az állat szeretetét, az erősebb lénnyel szembeni tiszteletet, a ló "beszédét", az állat akaratának türelemmel, szeretettel történő alakítását is elsajátítják, közben az 5-10 évesekre jellemző kíváncsiság és mozgásigény is kielégíthető.


 Így válik egésszé sport és filozófia.